magnify
Home Slijmbeursontsteking schouder oorzaak

Slijmbeursontsteking schouder oorzaak


Een slijmbeursontsteking in de schouder is een klacht die veel pijn kan geven. Zeker wanneer dit acuut ontstaat. Er is een duidelijk verschil tussen een acute of een chronische slijmbeursontsteking.

Bij een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder is er eigenlijk niet echt een oorzaak aan te wijzen.
Een acute ontsteking daarentegen, daar is vaak wel een duidelijker aanwijsbare oorzaak voor. We gaan hier uit van een acute slijmbeursontsteking. Immers, een chronische slijmbeursontsteking is een verwaarloosde acute slijmbeursontstekingen die ook ooit acuut is geweest!

Overbelasting

Door teveel te doen kan een slijmbeurs geïrriteerd en uiteindelijk ontstoken raken. Bijvoorbeeld veel of zwaar tillen, of ineens een heel huis gaan schilderen. Sporten is goed, maar ook door intensief sporten kan een slijmbeurs ontstoken raken. Bijvoorbeeld door een verkeerde trainingsopbouw, of het verkeerd uitvoeren van oefeningen. Wanneer je fitnesst, is het daarom erg belangrijk dat er begeleiding is die in de gaten houdt of de opbouw en uitvoering van de oefeningen goed gaat. Ook is het nemen van rust na een intensieve activiteit daarom essentieel. Je lichaam heeft ook rust nodig om te kunnen opbouwen!

Artrose

In een enkel geval kan artrose een onderliggende oorzaak zijn voor het ontstaan van een slijmbeursontsteking in de schouder. Artrose is een andere benaming voor slijtage van een gewricht. Als een gewricht versleten is, geeft dit pijn. Dit geeft overigens een heel ander beeld dan de klachten van een acute slijmbeursontsteking, ze zijn vaak duidelijk van elkaar te onderscheiden. Door de pijn die de artrose geeft, gaat het bewegingspatroon van de schouder veranderen om daarmee de pijn te vermijden.

Bewegingspatroon

Door een foutief bewegingspatroon elders, kan de slijmbeurs ook geïrriteerd raken. Bijvoorbeeld door onvoldoende mobiliteit in het acromioclaviculair gewricht, of de thoracale of cervicale wervelkolom. Ook is een goed gecoordineerde aanzet vanuit het schouderblad erg belangrijk voor het pijnvrij bewegen van de schouder. Wanneer dit niet goed is, loop je meer kans op een schouderblessure.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com