magnify
Home Slijmbeursontsteking schouder behandeling Slijmbeursontsteking schouder operatie

Slijmbeursontsteking schouder operatie


Zoals al gezegd wordt zoveel mogelijk geprobeerd om slijmbeursontsteking te behandelen met conservatieve behandelmethoden. Dit zijn rust, fysiotherapie of een injectie. Een operatieve ingreep behoort tot de laatste optie die pas wordt uitgevoerd als meerdere conservatieve behandelmethodes geen effect bleken te hebben. Als de klachten teveel belemmeren tijdens het ADL (of het juist onmogelijk maken om een goede nachtrust te krijgen), dan kan worden overgegaan op operatie.
Er zijn twee soorten operaties waarmee de klachten, veroorzaakt door slijmbeursontsteking, verholpen mee kunnen worden.

Kijkoperatie

Er kan doormiddel van een kijkoperatie in het gewricht gekeken worden, om vervolgens de slijmbeurs gedeeltelijk te verwijderen. Hier gaat de voorkeur naar uit; dit is een kleinere ingreep. Er hoeven geen spieren doorkliefd te worden dus over het algemeen herstelt men hier snel van.

 

Open operatie: Neerplastiek

Ook kan er gekozen worden voor een ‘open ingreep’ waarbij er meer ruimte wordt gemaakt door de onderkant van het acromion (schouderdak wat boven de slijmbeurs zit) bij te werken. Vaak echter volstaat het gedeeltelijk verwijderen van de bursa omdat bij de meeste mensen de onderkant van het acromion vlak is. Bij een open ingreep wordt er aan de voorzijde van de schouder een snee gemaakt. Deze is ongeveer zes centimeter. Vervolgens moet er een spier gekliefd worden. Daarna kan de onderkant en voorkant van het acromion geëgaliseerd worden. Hier wordt een stukje bot verwijderd. Dit geeft meer ruimte in de schouder, zodat er meer ruimte voor de slijmbeurs is. De operatie duurt ongeveer een half uur. Meestal mag je de eerste of tweede dag na de operatie naar huis.

Herstel na ‘open operatie’

Na de ingreep moet de schouder 4 tot 6 weken rust hebben; de schouder mag niet gebruikt worden. De arm dient in een mitella of draagband te zitten. Deze mag alleen af tijdens oefeningen en bij sommige ADL-activiteiten, zoals het wassen van het lichaam of het aankleden.
Na de eerste 4 weken wordt er door de fysiotherapeut een revalidatieprogramma gestart om de arm weer aan te laten sterken.
Het eerste half jaar na de operatie mag er niet aan contactsporten worden deelgenomen.

 

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com