magnify
Home Slijmbeursontsteking schouder behandeling Slijmbeursontsteking schouder diclofenac

Slijmbeursontsteking schouder diclofenac


Slijmbeursontsteking schouder en diclofenac

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt veel voor. De schouder wordt, misschien onbewust, gedurende de dag ook veel belast. De schouder is een complex gewricht met veel bewegingsmogelijkheden. Dit maakt de schouder functioneel, maar ook kwetsbaar. De slijmbeurs in de schouder zit aan de bovenkant / zijkant van de schouder, onder de deltaspier.

Een slijmbeursontsteking in de schouder zul je voornamelijk herkennen aan de pijn. Zeker wanneer de slijmbeursontsteking acuut begint, is de pijn vaak heftig en fel. Soms is de pijn zelfs in rust aanwezig, bij bewegen neemt dit toe. Naast de pijn zijn er natuurlijk ook de klachten die horen bij een ontstekingsbeeld. Hierbij kun je denken aan verkleuring (meestal rood, soms blauw), warmte, zwelling en soms koorts.
Deze klachten ontstaan soms na een overbelasting, maar soms ook zomaar, vanuit het niets. Wanneer er niet zoveel gedaan wordt aan een slijmbeursontsteking zal deze moeilijk herstellen, misschien alleen maar erger worden. De tijd die nodig is om weer te herstellen zal vele malen langer zijn dan wanneer er een passende behandeling wordt ingezet. Dit gaat ten koste van werk, ziektewet en andere bezigheden.

Een passende behandeling is in eerste instantie vaak een diclofenac kuur. Diclofenac is ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Diclofenac is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking. Behalve slijmbeursontsteking kan diclofenac ook gebruikt worden bij gewrichtspijnen, reumatoïde artritis, jicht.

Diclofenac verhindert het pijnsignaal dat wordt doorgegeven aan de hersenen. Er zijn twee soorten diclofenac: een snelwerkende (diclofenac-kalium) en een langzaamwerkende (diclofenac-natrium). Wanneer een snel werkende diclofenac is ingenomen, begint het pijnstillende effect na 1 uur. De werking van één tablet diclofenac houdt ongeveer zes uur aan. Er worden een aantal tabletten per dag ingenomen om de werking te optimaliseren.
De langzaamwerkende diclofenac duurt iets langer voordat deze begint te werken na inname, maar houdt ook langer aan, namelijk 12-24 uur.
Wanneer een snelle vermindering van pijn gewenst is, wordt gekozen voor de diclofenac-kalium, de snel werkende variant.

Wanneer de diclofenac niet voldoende helpt kan gekeken worden naar een andere behandeling. Fysiotherapie is dan een behandeling die vaak voor vermindering van de pijnklachten zorgt. Door bepaalde behandeltechnieken toe te passen kan de ruimte in de schouder worden vergroot, en de beweging worden verbeterd. Zo is er ruimte voor het herstel van de ontsteking en is er minder druk op andere structuren.

Diclofenac bijwerkingen

Diclofenac kent verschillende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden wanneer u dit medicijn inneemt. Enkele mogelijke, niet-ernstige bijwerkingen zijn: maagproblemen, jeuk en huiduitslag, wazig zien, duizeligheid, nervositeit of hoofdpijn.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com