magnify
Home Schouderklachten Versleten schouder

Versleten schouder


In de medische wereld wordt slijtage ook wel ‘artrose’ genoemd. Bij artrose is het kraakbeen wat in het gewricht zit, weggesleten of afgebrokkeld. Kraakbeen bevindt zich tussen twee botstukken van een gewricht. In elk gewricht zit kraakbeen. Kraakbeen zorgt ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen. Als het kraakbeen weg slijt, komen de botten op elkaar. Er ontstaat dan botpijn.

Klachten bij slijtage van de schouder

Wanneer de schouder versleten is, geeft dit pijn. Dit is een botpijn, die duidelijk anders is dan bijvoorbeeld spierpijn of zenuwpijn. Het bewegen van de schouder is vaak pijnlijk. Ook is het bewegen beperkt. Bovenhands bewegen lukt vaak bijna niet meer en geeft ook veel pijn.
De kracht in de schouder neemt ook af. Door de pijn wordt de schouder vaak minder gebruikt.
Kenmerkend aan artrose is de zogenaamde startpijn. Dit betekent dat na een periode van rust, de pijn eerst het hevigst is. Als de schouder weer een beetje bewogen is, en ‘opgewarmd’ is, neemt de pijn vaak af. ’s Ochtends is dit vaak het ergst (na slapen), maar ook overdag na een tijdje stilzitten is er vaak startpijn.
Ook instabiliteit is een klacht die vaak voorkomt bij artrose. Doordat het kraakbeen (deels) weg is, is er meer loze ruimte in het gewricht. Hierdoor is er meer speling en laksheid, waardoor het gewricht instabieler wordt.

Waarom geen pijn als er kraakbeen in het gewricht zit, en wel als het er niet meer zit?

De reden dat kraakbeen geen pijn doet, is dat er in kraakbeen geen pijnsensoren zitten. Die zitten wel in botten. Als een bot breekt, is dit pijnlijk. Als twee botten op elkaar komen omdat het kraakbeen intact is, geeft dit ook pijn. Dit is een specifieke botpijn.

Wat doen bij een versleten schouder?

Een versleten schouder is te behandelen door fysiotherapie. Hierdoor kunnen de klachten minder erg worden. Vaak is dit echter maar tijdelijk. Artrose is een chronische aandoening, en wordt in de loop van de tijd erger. De klachten worden dan ook meer. Een laatste redmiddel kan een operatieve ingreep zijn. Er wordt dan een schouderprothese geplaatst.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com