magnify
Home Schouderklachten Instabiele schouder

Instabiele schouder


Schouderinstabiliteit wordt ook wel schouder uit de kom genoemd. Als een schouder niet stabiel is, geeft dit het gevoel alsof hij snel uit de kom kan springen. Soms gebeurt dit ook daadwerkelijk. Een schouder kan ook gelijk weer ‘terugspringen’. Dit noemen we ook wel een subluxatie. Wanneer een schouder instabiel is, kan een subluxatie bijvoorbeeld optreden bij bovenhands werken (plafond sauzen, ramen lappen), onverwachtse bewegingen of het tillen van zware voorwerpen.
Sommige mensen worden geboren met een aanleg voor wat slappere kapsels en banden. Hierdoor is er wat speling in het gewricht, de gewrichten zijn laks. Vaak blijft het dan niet bij één schouder. Juist dan is het heel belangrijk om te sporten zodat de spieren sterker worden.

Behandeling instabiele schouder

Wanneer een schouder instabiel is, is het belangrijk dat er verder naar gekeken wordt door een fysiotherapeut. Wanneer je ermee doorloopt, loop je kans dat de schouder helemaal luxeert. Dit moet dan in het ziekenhuis terug gezet worden. De behandeling zal voornamelijk bestaan uit het trainen van de rotator-cuffspieren rond de schouder. Wanneer deze sterk zijn, beschermen ze het gewricht voor luxaties.

Voorkomen van schouderluxaties

Wanneer de spieren goed sterk zijn is de basisspanning rond de schouder hoger dan wanneer ze dit niet zijn. Dit betekent dat er een extra bescherming/stevigheid is. Dit zorgt ervoor dat een schouder minder snel zal luxeren. Het zou goed zijn om eigenlijk altijd wel iets aan oefeningen te blijven doen. Bijvoorbeeld fitness is een veilige sport wanneer een schouder instabiel is.

Recidief schouderluxatie

Wanneer een schouder eenmaal geluxeerd is geweest, is de kans groter dat zich dit nog weer eens herhaald. Dit komt omdat het kapsel door de luxatie is opgerekt geweest. Het kapsel houdt normaal gesproken het gewricht bij elkaar. We zien bij een frozen shoulder dan ook het tegenovergestelde. Bij een frozen shoulder is het kapsel verdikt en neemt de beweeglijkheid van de schouder af. Je zou kunnen zeggen dat de beweeglijkheid van een instabiele schouder ongewenst is toegenomen.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com