magnify
Home Schouderklachten Gebroken schouder

Gebroken schouder


Als gevolg van een trauma kan de het bot van de schouder breken. Een botbreuk wordt ook wel een fractuur genoemd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een val op de schouder.
De schouder kan op verschillende manieren breken. Afhankelijk van waar de schouder gebroken is – hoe complex is de breuk – wordt de schouder wel of niet geopereerd. Ook de lengte van het herstel hangt hiervan af.
Wanneer de schouder gebroken is, kun je hem niet meer bewegen en er ook eigenlijk geen druk meer op hebben. Er zal eerst een foto gemaakt moeten worden, het is verstandig dan naar de huisartsen post te gaan zodat zo snel mogelijk naar een passende oplossing kan worden gekeken. Wanneer je vermoedt een gebroken schouder te hebben, is het verstandig hier gelijk mee naar een arts te gaan.

Fractuur net onder de schouderkop

Wanneer de breuk net onder de kop van de schouder zit, wordt dit niet geopereerd. Je krijgt een mitella mee naar huis, waar de arm in kan rusten. De kop hangt zo goed, en groeit weer vast in die stand. Het duurt ongeveer zes weken voor de kop weer enigszins is vastgegroeid aan de schacht. Na deze zes weken kan gestart worden met fysiotherapie.
In een enkel geval komt de kop met het uithangen niet goed boven de schacht te hangen. In dit geval moet het onder narcose goed gezet worden en wordt het meteen operatief vastgezet.

Fractuur van de schouderkop

Wat gebeurt er wanneer je schouderkop gebroken is? Dit is geheel afhankelijk van waar de breuklijnen liggen en hoe de stand is van de gebroken delen ten opzichte van elkaar. Als de vorm van de kop nog goed is, kan dit in principe behandeld worden met een mitella. Een operatieve ingreep is dan dus niet nodig. Als de vorm van de kop niet meer goed is, en het zou zo vastgroeien, heeft de schouder niet meer voldoende bewegingsruimte nadat hij is vastgegroeid. De beweging zal dan zeer beperkt zijn en het zal pijn doen.

Wel of geen operatie na een schouderbreuk

Het wel of niet opereren na een schouderbreuk hangt dus af van waar de breuklijn zit, en hoe de stand van de schouder is na de breuk. Kan het herstellen met mitella of niet. Ook wordt gekeken naar uw lichamelijke toestand. In sommige gevallen wordt het er met een operatie niet beter op en kan dan besloten worden om de schouder niet meer te opereren.

Operatie aan de schouder

Als de schouder wordt geopereerd, worden de losse delen met plaatjes en schroeven aan elkaar vast gezet. Soms kan dit niet, bijvoorbeeld als er teveel stukjes zijn. Er kan dan besloten worden om een prothese te plaatsen. Dit is alleen zinvol bij zeer ernstige breuken (blijkt uit onderzoek). Het resultaat van een schouderprothese is niet altijd optimaal.

Na de operatie

Na de operatie moet een mitella gedragen worden om de schouder tot rust te laten komen. De schouder is vaak ook erg gevoelig. Na ongeveer 2 weken mag gestart worden met oefeningen om te voorkomen dat de schouder gaat verstijven. De oefeningen moeten gedaan worden op geleide van de pijn. Na 6 weken mogen meer belastende oefeningen gedaan worden. De oefeningen zijn erop gericht om een zo goed mogelijke functie terug te krijgen.

De duur van het herstel is afhankelijk van de breuk. Bij een complexe breuk kan het herstel wel een jaar duren. Hou er rekening mee dat de kans groot is dat de schouder nooit meer zo flexibel wordt als voor de breuk.

Fysiotherapie na een schouderbreuk

Fysiotherapie is erg belangrijk om goed te herstellen na een schouderbreuk. Zeker wanneer er een operatie aan te pas is gekomen. Het is belangrijk om de fysiotherapie op tijd te starten – een half jaar na de breuk zal het effect van de fysiotherapie bijvoorbeeld veel minder zijn. Fysiotherapie na een schouderbreuk geeft minder kans op restklachten.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com