magnify
Home Schouderklachten Frozen shoulder

Frozen shoulder


Een frozen shoulder is een stijve schouder, of letterlijk vertaald: bevroren schouder. Je merkt dit het eerst aan de beperkte bewegingen van de schouder. Bij een frozen shoulder zijn abductie en anteversie beperkt, als ook de exorotatie. Een frozen shoulder kenmerkt zich aan de drie fases en ontwikkelt zich langzaam. Er zijn meer vrouwen dan mannen die een frozen shoulder krijgen. Vaak ontstaat de frozen shoulder tussen de 40-65 jaar. Ongeveer 10-20% van de mensen met een frozen shoulder is diabeet. Zoals te zien in de beschrijving van de fases van een frozen shoulder, is het een langdurig proces en duurt het zo’n twee tot drie jaar voor het weer hersteld is.

Frozen shoulder fase 1

Fase één duurt 2 tot 9 maanden. Tijdens deze fase wordt het bewegen steeds beperkter en geeft tegelijk ook meer pijn. Het bewegen van de schouder is ook pijnlijk.

Frozen shoulder fase 2

De pijn verminderd en ook het bewegen is minder pijnlijk. Echter, vaak is de bewegingsruimte in de schouder nu vrij minimaal. Soms zelfs kan de arm alleen vlak langs het lichaam gehouden worden, en is 50% minder beweeglijk dan de andere arm. Fase twee duurt 4 tot 12 maanden.

Frozen shoulder fase 3

De schouder gaat zich weer herstellen. Langzaamaan wordt de beweeglijkheid weer beter en de pijn minder. Fase drie duurt 12-42 maanden.

Oorzaken frozen shoulder

Zoals al gezegd hebben mensen met een frozen shoulder relatief vaak diabetes. Verder zien we bij een frozen shoulder vaak een periode van immobiliteit vooraf gaan. Ook geven cardiovasculaire ziekten (met de bloedvaten) meer risico op een frozen shoulder. Ook de ziekte van parkinson kan aanleiding zijn van een frozen shouder. Bij personen met een klinische depressie werd ook vaker een frozen shoulder gesignaleerd. Het is natuurlijk niet zo dat je, wanneer je één van de genoemde factoren hebt, een frozen shoulder zult krijgen. Maar van de personen mét een frozen shoulder, komen boven genoemde factoren opvallend veel voor. Een echte oorzaak voor een frozen shoulder is nog niet ontdekt. Waarschijnlijk heeft het te maken met een onderliggend ontstekingsproces. Rond het schoudergewricht ligt een kapsel. Dit wordt dikker en trekt samen. Hierdoor wordt het bewegen lastiger. Normaal gesproken is een frozen shoulder aan één zijde. In echter 1 op de 3 gevallen zijn beide schouders beperkt.

Diagnose

Een frozen shoulder is vaak met anamnese en testen wel te herkennen. Wanneer toch wordt getwijfeld aan een onderliggend probleem kan de arts een rontgen foto laten maken.

Behandeling frozen shoulder

Een frozen shoulder kan behandeld worden met medicijnen. Er zal gekozen worden voor ontstekingsremmers / pijnstillers of misschien spierverslappers. Ook fysiotherapie kan nuttig zijn, om te zorgen dat de schade zo beperkt mogelijk blijft en de schouder mogelijk wat sneller hersteld. Ook kunnen er een aantal cortico-costeroid injecties gegeven worden in de schouder.
In sommige gevallen is een operatie nodig, eerst zullen echter alle andere behandelingen geprobeerd worden. Het is natuurlijk niet zeker dat het van een operatie wel beter wordt.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com