magnify

Chronische pijn: tijdscontigent oefenen


Zoals al gezegd is er een verschil tussen chronische klachten en acute klachten.
Ook voor oefeningen maakt dit verschil uit. Wat bij acute klachten effectief is, kan bij chronische klachten juist helemaal geen effect geven.

Bij acute klachten is het vaak beter om te trainen op geleide van de pijn.
Oefeningen voor een chronische slijmbeursontsteking zien er anders uit dan die bij een acute slijmbeursontsteking.

Tijdscontigent oefenen

Bij een chronische slijmbeursontsteking is het vaak een goede keus om tijdscontigent te oefenen. Pijn is hierin geen leidende factor, tijd is leidend.
Het idee is dat je een bepaald oefenschema maakt met een opbouw erin. Je bouwt bijvoorbeeld kracht op. In principe volg je het schema, ongeacht de klachten. Als je er geen last van hebt, betekent dat niet dat je stapjes overslaat. Als je veel last hebt, ga je niet zomaar stapjes terug. In geval van wel teveel nareactie, kan gekozen worden om het schema tijdelijk te stabiliseren. Je bouwt niet op, maar ook niet af. Je mag dus pijn voelen tijdens het oefenen. Je laat je niet leiden door pijn.

Signaal van de hersenen bij chronische pijn

Chronische pijn geeft een heel anders signaal vanuit de hersenen. Je moet je hierbij voorstellen dat, doordat de pijn er al lang is, het systeem overprikkeld is. Ook andere signalen dan pijn kunnen dan toch pijnsensatie geven. Het lichaam geeft dan soms een signaal van pijn, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Het is niet zo dat het weefsel zo belast wordt dat je moet uitkijken voor overbelasting. Bij chronische pijn kunnen bijvoorbeeld stress of negatieve gedachten óók een signaal van pijn afgeven. Het systeem lijkt in de war, de drempelwaarde van ‘pijn’ is snel bereikt en er worden snel en soms continue signalen afgegeven voor pijn.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com