magnify
Home Slijmbeursontsteking schouder oefeningen Slijmbeursontsteking schouder chronische fase

Slijmbeursontsteking schouder chronische fase


Bij een slijmbeursontsteking in de schouder is het belangrijk om een acute of chronische ontsteking van elkaar te onderscheiden. Dit maakt namelijk verschil in de oefeningen. Wanneer oefeningen van de chronische fase tijdens de acute fase gedaan worden, zal de pijn verergeren. Het kan geen kwaad om de oefeningen van de acute fase tijdens deze (chronische) fase te doen. Deze oefeningen kunnen niet onbeperkt gedaan worden.
De chronische fase begint wanneer de klachten een week of 6 aanwezig zijn. De intensiteit van de pijn neemt dan af en hoeft niet meer constant aanwezig te zijn.

Slijmbeursontsteking schouder, oefeningen voor de chronische fase

Tijdens de chronische fase kan gestart worden met oefeningen waarbij de belastbaarheid en kracht van de schouderspieren opgebouwd wordt. Het trainen gebeurd op geleide van de pijn: ook wel pijncontigent trainen genoemd.

Oefenen maar!

De oefeningen kunnen 1-2 keer per dag gedaan worden. In tegenstelling tot de oefeningen tijdens de acute fase, kunnen deze oefeningen beter niet onbeperkt gedaan worden. Omdat de oefeningen meer belastend zijn, kan de pijn dan onnodig gaan toenemen.

Oefening 1: row oefening

Deze oefening kun je doen door gebruik te maken van een elastiek. Bevestig het elastiek ongeveer in het midden van het elastiek aan bijvoorbeeld een deurklink. Houdt met beide handen een uiteinde vast. Houdt de rug recht en trek de elastieken naar je toe.

Oefening 2: handfiets

De handfiets is een geschikte oefening tijdens (schouder)revalidatie. Naast dat het belastbaarheid van de schouder verbeterd, is het (wel in minder mate) ook voor de conditie goed. Het voordeel van de handfiets is dat het schoudergewricht niet zwaar belast wordt. Af en toe zijn ook handfietsjes in de aanbieding bij bv. een supermarkt!

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com