magnify

Oefeningen pijncontigent


Wanneer je met oefeningen begint, zijn er grofweg twee methodes. Pijncontigent of tijdscontigent. Dit zijn twee nogal verschillende manieren van oefenen. Beiden worden toegelicht.

Pijncontigent oefenen

Pijncontigent oefenen, betekent rekening houden met de pijn. Je stopt als de pijn te heftig wordt. Je traint dus niet door de pijn heen. Op het moment dat de pijn te erg wordt, stop je de oefening. Je beweegt de arm bijvoorbeeld minder hoog, of je kunt de oefening wat veranderen zodat hij met minder pijn alsnog kan worden gedaan. Je oefent op geleide van de pijn. Pijn geeft hierbij aan hoe ver je kunt gaan. Kun je nog verder, of moet je stoppen? Dit is een effectieve methode bij acute klachten. Dit heeft ook te maken met het doorgeven van pijn vanuit de hersenen. Dit is bij acute pijn anders geregeld dan bij chronische pijn.

Acute pijn

Bij acute pijn geeft ons systeem een signaal op het moment dat het weefsel druk, belasting, of anders krijgt wat het eigenlijk niet kan hebben. Een voorbeeld: je raakt met je handen de haard aan die aanstaat. Die is gloeiend heet. Je hersens geven een signaal van pijn, hierdoor trek je je handen weg. Dat is maar goed ook, anders verbranden je handen. Wanneer je een acute blessure hebt, werkt dit ook zo. Je hersens geven dan aan of het iets wel of niet kan hebben.

Tijdscontigent oefenen

Tijdscontigent oefenen is een methode die effectiever is bij chronische, langdurige klachten om de schouder bijvoorbeeld belastbaarder te maken, ondanks de pijn. Een voorbeeld hiervan is de graded activity methode.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com