magnify
Home Slijmbeursontsteking schouder oefeningen Slijmbeursontsteking schouder acute fase

Slijmbeursontsteking schouder acute fase


Op de pagina oefeningen voor de slijmbeursontsteking in de schouder wordt onderscheid gemaakt tussen een acute of chronische fase van de slijmbeursontsteking. Dit bepaald welke oefeningen gedaan moeten worden. Het is belangrijk hier wel rekening mee te houden. Wanneer verkeerde oefeningen worden gedaan kan dit de klachten verergeren met alle gevolgen vandien.

Slijmbeursontsteking schouder oefeningen voor de acute fase

Tijdens de acute fase zijn mobiliserende oefeningen belangrijk. Er worden drie oefeningen toegelicht die gedaan zouden kunnen worden. De oefeningen zijn licht belastbaar en worden uitgevoerd op geleide van de pijn.
De oefeningen mogen iets gevoelig zijn, maar het is niet de bedoeling om door de pijn heen te trainen. Hier wordt het niet beter van; de slijmbeurs irriteert dan alleen maar meer. Doe de oefeningen dus altijd op geleide van de pijn: pijncontigent trainen!

Oefenen maar!

De oefeningen kunnen meerdere keren per dag gedaan worden. Beter vaker kort doen, dan 1 of 2 keer op een dag veel te lang!
Wanneer de oefeningen met regelmaat worden gedaan, wordt het meestal vanzelf minder pijnlijk en wordt ook de bewegingsuitslag van de schouder weer groter. Als de ergste pijn is gezakt en het is weer mogelijk om wat lichte activiteiten in en om huis te doen, kan gestart worden met de spierversterkende oefeningen. De schouder moet er als het ware weer aan wennen om zwaarder belast te worden.

Oefening 1; pendulum oefening

Ga voor een tafel staan. Één hand steunt op de tafel, de andere arm hangt ontspannen. De arm die ontspannen hangt is de kant van de slijmbeursontsteking. Slinger de arm voor- en achterwaarts. Hoe meer je vooroverbuigt, des te groter is de slingeruitslag. Er kunnen ook rondjes links- en rechtsom gedraaid worden. Ook kun je een gewichtje in de hand pakken. Hierdoor komt er lichte tractie in de schouder en wordt de ruimte in de schouder vergroot. Dit heeft een pijndempend effect op de slijmbeurs.

Oefening 2: katrol oefening

Voor deze oefening moet er een katrol bevestigd worden aan muur of plafond. Een katrol is gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar.
Ga zitten of staan onder de katrol. Pak de handvaten of uiteinden van het touw vast. Trek met de ‘goede’ arm de andere arm zo ver mogelijk voorwaarts naar boven. Houdt een aantal tellen vast en laat weer rustig zakken.
Deze oefening kan ook gedaan worden met de zijwaartse beweging!

Oefening 3: omhoog lopen met de handen

Ga met het gezicht naar een muur of deur staan. Ze beide handen op schouderbreedte tegen de muur. Kruip rustig met beide handen / vingers omhoog. Houdt een aantal tellen vast, en ga weer naar beneden.

Copyright 2011-2021 Slijmbeursontstekingschouder.com